Do you think the problems on ages are difficult? Not at all!, its very easy. Just use your brain to solve these problems. In all the competative examination you will find atleast 2-3 questions based on ages. Because the examinor wants to test your brain not your knowldge. So its very important to use some tricks and formula to solve these types of question.

Get all the basic trick and concept to solve problems based on Age questions with solutions for competitive examinations like SSC, Railway Bank PO, and all other Government examinations.

Before going into the problems based on age, we have to clear our concept about Age. After that, you will be able to do each Question easily.

For Quantitative Aptitude Click Here

## Problems on Ages

## Concept of age

Do you know? You will get problems on ages in 3- format:

- Past Age
- Present Age
- Future Age

First of all study the following image

In the above figure, you can not jump from past to future directly. You have to first move to Present and then future. Similarly, you can’t jump from future to past directly. You have visit past through the present.

Similarly, in a question, if past age is given, then you have to calculate the present age and then future age. If the future age is given, then you have to calculate the present age and then past age.

**Q.1 Let us say in my family there are 5 members and the sum of the age of the members is 75. Then what will be the sum of age of our family member after 5 years?**

(A) 90

(B) 80

(C) 100

(D) 110

The sum of age of my family member= 75

After 5 years meant the age of each family member will increase by 5

As there are 5 members, so the total increase in age of my family member after 5 years will be= 5×5= 25

∴Sum of age = 75+25=100

Here you have to note that after 5 Years, age of each member will increase simultaneously. You should not add only 5.

## Concept of Age difference

**Q.2 If the difference of age between me and my brother is 4 years then what will be the age difference between me and my brother after 5 years?**

(A) 55

(B) 60

(C) 50

(C) 4

Your answer is (C) 4 Years

Because when my age will increase 5 years, my brother’s age will also increase simultaneously.

Hence, the age difference will remain same.

**Note:** You have to remember that the age difference between two people will never change.

**Q.3 If the age gap of Rahul and his brother is 60 years and after 8 years the sum of their age is 156 years. What is the current age of Rahul’s Grand Mother?**

(A) 100

(B) 120

(C) 80

(D) 70

Your answer is (A) 100 Years

As per the question the difference of age i.e

Grand Mother – Rahul=60

Now again sum of the age after 8 years= 156

Hence, sum of present age i.e

Grandmother + Rahul= 156 -( 8+8) = 140

So Grand Mother’s age == 100 Years

**Q.4 The age gap between Subham and Rashmita is 16 years. 6 years ago the proportion of their age was 3:5 respectively. What is the current age of **Subham**?**

(A) 40

(B) 24

(C) 30

(D) 46

Your answer is (C) 30 Years

From the question we have the age difference = 16

Six years ago ratio= 3:5

Difference of age ratio= 5x-3x= 2x

2x= 16

⇒x- 8

So age of Subham = 3×8= 24

Hence, present age = 24+6=30

**Q.5 The ratio of Rubi and Kabi is 3:7 and the sum of their age is 90. What is the age of Rubi after 12 years?**

(A) 9

(B) 21

(C) 27

(D) 39

Age of Rubi and Kabi= 3:7= 3x:7x

Sum of age =90

So 3x+7x= 90

⇒10x= 90

⇒x= 9

Age of Rubi= 9×3=27

∴After 12 years = 27+12=39

**Q.6 Joty is 40 years old and Situ is 60 years old. How many years ago was the ratio of their age was 3:5?**

(A) 10

(B) 20

(C) 37

(D) 05

**Answer: (A)**

**Solution: **

⇒x=10

**Q.7 The ratio of the present age of Rahul and Sani is 2: 1. The ratio of their age after 30 years will be 7:6. What is the present age of Rahul ?**

(A)6 years

(B) 10 years

(C) 12 years

(D) 15 years

**Answer: (D)**

**Solution: **

So Rahul’s Present age is = 2 ×6= 12 years

**Q.8 Jayesh is as younger to Amit as he is older to Prashant. If the sum of the ages of Amit and Prashant is 48 years. What is the age of Jayesh in years?**

(A) 22 years

(B) 24 years

(C) 25 years

(D) 28 years

**Answer: (B)**

**Solution: **Let the age of Jayesh= x

Let the age of Amit= y

Let the age of Prashant= z

y-x= x-z

2x= y+z= 48

Age of Jayesh (x) = 24 years

**Q.9 Nalu is younger to Lipu as he is older to Dipu. If the sum of the ages of 3 friend is 58 years old. What is Nalu’s age?**

(A) 29 years

(B) 30 years

(C) 31 years

(D) 32 years

**Answer: (A) 29 years**

## 3 Comments

Add a Comment